info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Wonen

foto[1]

Wat is wonen? Volgens mij kun je het woord ‘wonen’ grofweg vertalen met ‘leven in en om je eigen leefruimten’. Om het nog concreter te maken. Wat is dat leven dan? Dat is volgens mij heel breed en zeer persoonlijk. Het omhelst slapen, eten, eten bereiden, ontspannen, verzorgen en tegenwoordig ook vaak werken. Eigenlijk zijn het stuk voor stuk basale onderdelen van het leven.P1100243

Voor te slapen heb je een bed nodig, om te eten een tafel, om het te bereiden een fornuis en aanrecht en voor de verzorging een wasruimte en toilet. Op de toilet na zou dit allemaal in een ruimte kunnen en heel vroeger was dit ook zo. Maar na mate de welvaart toe nam, werden de verschillende leef onderdelen ondergebracht in eigen ruimtes. Zo ontstonden de slaapkamer, eetkamer, badkamer, woonkamer, keuken en (vies woord) werkkamer.

P1100707

Er is nog een belangrijk onderdeel wat aan ‘wonen’ is gekoppeld. Namelijk; visitekaartje. Net als met je woordkeuze en met je manier van kleden, geef je met je manier van wonen een beetje van je ziel bloot. Keurig, net, stoer, geordend, deftig, sjiek en ga zo maar door. Misschien ben je je daar helemaal niet van bewust maar toch geef je ongemerkt informatie door als je anderen je huis laat zien.

P1090195

Wonen is door de toegenomen welvaart en door de status die eraan ontleend wordt zo ingewikkeld geworden, dat er een heus beroep voor in het leven is geroepen. De binnenhuisarchitectuur en daarbij in het verlengde de styling. We hoeven het niet meer alleen te doen. Maar waarom is het zo moeilijk geworden? Voor mezelf kan ik alleen maar zeggen dat het de hoeveelheid werk en de daarmee verbonden kosten zijn die het voor mij moeilijk maken om in te richten. Ik ga niet over één nacht ijs. En ik wil er weer een tijdje mee verder kunnen. Gelukkig heeft de beroepsgroep een aantal pijlers ontwikkeld die je helpen om van je huis je thuis te maken. Hoe belangrijk je deze of gene pijler vindt, maakt iedereen zelf uit. In de volgende blog ga ik op deze pijlers verder in. Tot dan wens ik iedereen veel WOON plezier.