info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Weven

P1080055

P1080055

Bovenstaande afbeelding laat een lamp met een geweven patroon zien. Het is een van de weinige technieken zonder naalden of pennen. Het enige dat je nodig hebt is een frame en garen. Zodra je een stevige constructie hebt die uit minimaal vier zijden bestaat, kun je weven.

P1120014

Bijvoorbeeld een vintage lampenframe. Het frame bestaat uit stevige zijden die ‘vierkanten’ vormen en waar je dan horizontaal of verticaal draad op kunt spannen. Ik noem het expres ‘spannen’ want om er straks haaks weer draden door te weven moet het begin stevig worden opgezet.

P1080163

Omdat een lamp ook nog een conisch en rond object is, moet je bij het opspannen van het basisgaren rekening houden met een beetje verloop van het geheel. Boven is de lamp smaller dan beneden. Maar dat hoeft straks bij het weven helemaal geen belemmering te zijn. Als je maar zorgt dat je het garen gelijkmatig verdeelt over het geheel.P1080167

Daarna kan het haaks er tussen ‘wriemelen’ van de andere draden beginnen. Weven is bij uitstek een mooie techniek om meerdere garens te combineren tot een bont geheel. Wel uitkijken of de kleuren bij elkaar passen.

P1080165

Zoals bij bovenstaande afbeelding is te zien, stak het witte garen lelijk af. Die heb ik dan ook snel verwijderd. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor één kleur. En je kunt kiezen voor het zichtbaar houden van het lampenframe of om het juist te camoufleren. Het is zelfs mogelijk om hele ronde vormen te weven.

P1080157

Het is best een arbeidsintensief werkje waarbij je niet bang voor wriemelen moet zijn. Maar het resultaat mag er naderhand echt wel zijn.

P1080374