info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

recyclen

P1070542

P1070542

Recyclen, hergebruiken, is hot en creatief. In onze wegwerpmaatschappij is shoppen vaak een uitje. Je koopt niet omdat je iets nodig hebt maar omdat je zin in iets nieuws hebt. En als het één komt dan moet het ander het velt ruimen. Een andere benadering zou kunnen zijn, als je zin in iets nieuws hebt dan maak je iets nieuws. Bovenstaand kwartet staat daar in hun winteroutfit.

P1070543

Zo staan ze er in de zomer bij. Maar `s winters geef ik ze een gebreid jasje van afgeknipte mouwen van afgedankte shirts. Een heel behaaglijk gevoel. Afgedankte kleding is sowieso dankbaar materiaal om iets moois en nieuws van te maken. Een kabeltrui veranderd in één middag in een prachtig kussen dat weer een aantal jaren mee kan.

P1090195

Zodra mensen weten dat je aan ‘hergebruik’ doet, krijg je veel toegeschoven. De kunst is om kritisch te blijven en alleen datgene uit te selecteren wat je ook echt gaat gebruiken. Je huis moet geen milieupark worden.

P1080320

Maar zulke lelijke, niet bij je interieur passende mandjes krijgen met een paar mouwen een heel andere look waardoor ze een seizoen mogen pronken op je kast.

P1080401

Het ultieme hergebruik is voor mij de vele vintage lampenframes die ik al onder handen heb genomen. De frames zijn vaak van beter kwaliteit dan nieuw lampenkappen die ook van frames zijn gemaakt.

P1110830

Zo komen ze vaak binnen. En na zorgvuldig ‘gestript’ te worden van oude bekledingen krijgen ze een tweede leven. Het kost wat tijd maar het resultaat mag er zijn en de voldoening die het geeft is onbeschrijfelijk. Toch hoop ik dat er steeds duurzamer wordt gekocht en minder wordt weggedaan. Recyclen tegen wil en dank.