info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Patchwork

P1080450

P1060614

Over de hele wereld hebben noeste ambachtslieden methoden uitgevonden om materialen te her-gebruiken. Daarbij hebben de Engelse huisvrouwen een zeer succesvolle methode uit ontwikkeld die in onze tijd een handwerkvorm op zich is. Het uitknippen van stof uit versleten beddengoed en kleding, die weer aan elkaar naaien om daar vervolgens weer dekens en beddenspreien van te maken. Het ontstond vaak uit armoe maar werd in onze tijd een handwerkmethode en kunstvorm.

P1060618

Deze methode is nu al jaren bekend als ‘patchwork’. Werk dat bestaat uit stukjes. Het werd veel in de winter gedaan en vaak in groepsverband. In het begin gemaakt men het met wat er voorhanden was maar later, toen er meer stof in de lappenmand lag, kwam er steeds meer creativiteit bij. Er werd gecomponeerd met stof en men ontwikkelde steeds betere methodes en hulpmiddelen.

P1060823

De Engelse kolonisten hebben deze handwerkmethode naar de ‘nieuwe wereld’ gebracht. Daar is het vakmanschap verder ontwikkeld naar een nieuwe vorm die momenteel over de hele wereld wordt toegepast. In Europa naaide men de lapjes aanvankelijk alleen maar aan elkaar. In Amerika verzon men een methode om het patchwork met een vulling en achterkant aan elkaar vast te naaien. Het quilten. D.m.v. kleine rijgsteekjes werden de 3 lagen (het patchwork, de vulling en de achterkant) met elkaar verbonden. De steekjes gingen dus door alle drie lagen heen. Ook hier begon het als een nuttige methode want de 3 lagen verschoven niet meer en de sprei of deken functioneerde beter. Maar het quilten werd steeds creatiever en mooier toegepast. Tegenwoordig is het een verrijking van het patchwork geworden.

P1100046

Het is trouwens een geluk te noemen dat men, ook nu nog, het quilten vaak in groepsverband doet. Want het is me een hoop werk. En als je liever alleen werkt…de naaimachines van tegenwoordig draaien er hun hand niet voor om.