info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Kleuren

P1120295

P1120295

Wat geur is voor de neus, is kleur voor het oog. Je neemt het waar en als je het aangenaam vindt dan geniet je ervan. Iedereen heeft daarbij z`n eigen voorkeuren. En omdat kleuren emoties kunnen oproepen is het van groot belang om daarin de juiste keuze te maken. De natuur is het  voorbeeld van goed omgaan met kleuren.

Er zijn nu eenmaal kleuren die niet goed bij elkaar passen. In vroegere tijden zei men graag dat bepaalde kleuren ‘vloekten’. Tegenwoordig zullen we dat niet meer zo snel zeggen. In de natuur vloeken kleuren nooit. Hoe kan dat? Heel eenvoudig. Omdat de hoofdkleur in een omgeving groen is, geven de knalkleuren van de roos, sering en blauwe regen accenten die het geheel niet overheersen maar spannend maken en prikkelen. Het pallet van groen in de natuur is geen éénkleurig groen maar een verzameling van groentinten die samen een mooie achtergrond vormen voor alle kleuren die verborgen gaan onder de (meestal) groene knoppen.

P1120419

Zodra de knoppen open barsten is het een feest om naar te kijken. Zoals het groen van de bomen en het gras een verbinden factor is voor alles op de grond, is de blauwe lucht dit voor alles wat naar boven reikt. En beige en geel is deze factor in meer droge omgevingen. De natuur vormt een goed ‘moodboard’ om te testen bij welke kleuren je je lekker voelt of bij welke kleuren juist niet.

P1120422

En schrik niet van zacht roze of donker paars. Net als in de natuur hoef je niet je hele interieur in die kleur te steken. Eén muur, of gordijnen met kussens, kan al genoeg zijn om het effect van welbevinden op te roepen. Schenk daarbij ook aandacht aan de ‘achtergrond’ van je kleurenpallet. Groen zoals de begroeiing, of blauw zoals de zee en de lucht. of aarde tinten zoals steen en grond.

P1120356

Kleur is niet iets om bang voor te zijn. Wel is het een factor om ter degen bij stil te staan. Vooral omdat het werken met kleur zo veel werk met zich mee brengt. Bij twijfel is het helemaal geen schande om alleen maar die onderdelen te kleuren die makkelijk weer vervangen kunnen worden. Een interieur is nu eenmaal geen de natuur die zich constant vernieuwt met de seizoenen en in de herfst het jaar afsluit in aardetinten en met kaalheid.

P1120520