info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Het combineren van technieken.

P1080649

P1080649

Handwerken behelst zo veel. Je kunt haken, breien, naaien, borduren, punniken, weven enz. En meestal kies je de techniek die je het meest graag doet of waarvan het resultaat je het meest aanspreekt. Maar als een handwerker die zich bijna alle technieken heeft eigen gemaakt, kruipt het bloed waar het niet gaan kan.

P1080560

Als fervent patchworker die het haakpad op ging, vroeg ik me af of de 2 technieken niet te combineren waren. Namelijk het combineren van lapjes stof met gehaakte vierkanten. Dat heeft uiteindelijk wat hoofdbrekens gekost. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de gehaakte lapjes de maat moesten bepalen omdat stoffen lapjes makkelijker aan te passen zijn. Maar hoe naai of haak ik stof en gehaakt materiaal aan elkaar?

P1080559

Dan ben je blij dat je ervaring hebt en boeken kunt raadplegen (of internet natuurlijk). Daar kwam ik de festonsteek tegen die een (dubbele) lap van een lusje voorziet waarmee stoffen lapjes en gehaakte lapjes aan elkaar gehaakt kunnen worden. Eureca! Daarna is het een fluitje van een cent en volg je de verdere procedure waarmee je een quilt maakt.

P1080561

Het afwerken werd natuurlijk met een mooie gehaakte rand gedaan waarmee het geheel een zachte rand kreeg. Al met al was het een heel handwerkavontuur dat ik zeker nog eens ga doen.

P1080576