info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Haken

P1120096

Van oorsprong ben ik een breister. Op school (jawel, ik heb nog handwerkles gehad van een kundige oudere dame met knotje) en thuis leerde ik steken opzetten en rechtse en averechtse naalden breien. Met breien kon je meteen aan de slag. Nadat je veel pennen gebreid had, hoefde je je pas zorgen te maken over het patroon met minderen of meerderen enz.

P1080458

Met haken lag dat anders. Een lange streng losse steken lukte me wel. Maar meteen werd het een stuk moeilijker met die aparte steken die erbij komen kijken. Stokjes, vasten, halve vasten, dubbele stokjes…En de plek in het haakwerk waar ik de naald in moest steken…Ik maakte er vaak een potje van omdat ik er niets van begreep. Maar mooi vond ik het wel.

P1100397

Uiteindelijk werd de wil om zo iets mooi`s ook te kunnen maken zo groot dat ik het avontuur aandurfde en katoen, haaknaald en een goed handwerkboek aanschafte. Meteen gooide ik mezelf in het diepe. Want om met iets eenvoudigs te beginnen wat ik naderhand niet leuk vind, daar had ik geen zin in. Het moest meteen een lappendeken worden met een tamelijk ingewikkeld patroon.

P1100012

Het heeft heel wat geduld en uithalen gekost voordat het patroon er enigszins geslaagd uit zag. Het feit dat je een hele hoop vierkantjes nodig hebt om tot een deken te komen, zorgde er wel voor dat het patroon en de verschillende steken goed in mijn hoofd geprent werden.

P1100682

Bovenstaand patroon is een voorbeeld van de ‘puzzel’ die tot zo`n mooi gehaakt vierkantje moet leiden. Ga er maar aan staan. Het is een troost (en een geruststelling) dat vele anderen ook in staat waren om met haaknaald en garen overweg te kunnen. Dan kan ik (en kun jij) het ook.

P1090845

En ga meteen voor dat wat je mooi vindt. Want de wil om uiteindelijk dat mooie werkstuk te maken dat je voor ogen hebt, is de grootste drijfveer om door te zetten en die ….steken onder de knie te krijgen.

P1080049