info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

De 5 pijlers van het wonen

P1120576

P1120573

In de vorige blog was ik tot de slotsom gekomen dat je wonen kunt omschrijven als ‘leven in en om de ruimtes die je tot je beschikking hebt’. Mij geeft het een heel rijk gevoel als ik in een bos of op het platteland zou wonen. Met het gezang van vogels om me heen en een groen, glooiend uitzicht uit mijn ramen. Er zou geen winkel, bibliotheek of huisarts in de buurt zijn…Die zou ik wel missen. Mmmm, toch nog maar eens een nachtje over slapen. De 5 pijlers van het wonen.De eerste pijler is al duidelijk. Woonruimte moet groen en natuur bevatten. In welke mate dat bepaald iedereen zelf. Maar het ontbreken van groen en natuur zal door menigeen zeer gemist worden.

P1120192

Een pijler waar volgens mij nog te weinig bij wordt stil gestaan, is het onderhoud. Een kast met richeltjes is mooi maar wie stoft het af? Een houten vloer is prachtig maar zeker 1x per 2 jaar moet hij geschuurd en gelakt worden. Dan maar niet op vakantie? Al nagedacht over hoe je de nieuwe badkamer schoon maakt? Jij bent niet de enige die zich daar wast. Puberzoon heeft `s morgens geen tijd om netjes de tegels af te drogen…Zodra iemand volmondig ja kan zeggen op ‘ik houd van schoonmaken’ is er weinig aan de hand. Maar houd je niet van poetsten of je kunt het lichamelijk niet meer aan, dan wordt het tijd om dit aspect bij de inrichting te betrekken.

P1120016

De volgende pijler zou, vind ik, moeten zijn welke woondoelen je hebt met een bepaalde ruimte. Het is jammer als je na het inrichten merkt dat relaxen en tv-kijken in een ander (deel van de) kamer veel fijner is. Het is zonde als je merkt dat je op je grote slaapkamer echt niets anders doet dan slapen terwijl je kinderen veel meer op hun kamer doen. En een hot cuisine keuken aanschaffen terwijl je zelden kookt…Of veel aan de tuininrichting doen terwijl je meestal binnen zit….  Durf hierbij buiten de gebaande paden te denken. Als ouder hoef je niet automatisch de grootste slaapkamer te nemen.             Stel je eigen prioriteiten en trek je niets van de buren aan.

P1060614

Nog een pijler is het gebruiken (of niet gebruiken) van kleuren. Iedereen heeft wel een lievelingskleur. Maar of die geschikt is om meteen je hele woonkamer mee te decoreren? Kijk brutaal om je heen. Voel bij een ander wat kleur met je doet. En wees daarna niet bang om het zelf ook toe te passen. En vanwege het feit dat het veranderen van een kleur gewoon lekker kan zijn…kleur vooral die items die makkelijk te veranderen zijn. Werk met panelen, gordijnen of andere raambekleding, vloerkleden en kussens. En zorg voor harmonie door een hoofdkleur, een ton-sur-ton bijkleur en een accentkleur voor een eyecatcher te kiezen.

P1110424

En als laatste pijler komt bij mij nog de stijl van een interieur om de hoek kijken. Stoer, romantisch, landelijk of antiek. Ik heb de ervaring opgedaan dat het moeilijk is om één stijl aan te houden. Daarom ben ik blij dat er voor mensen zoals ik een nieuwe stijl is bedacht. Eclectisch. Vrij vertaald; meerdere stijlen door elkaar. Daarom kan ik met een gerust hart zeggen: ik heb óók stijl!

Veel succes!