info@moniqueslichtentextiel.nl +31639032362

Close ups!

P1110799

P1110799

Alle textiel bestaat uit garen. Dikke, middel, dunne en zeer dunne garens. Het aanzien van textiel wordt ook textuur genoemd. Welke textuur een weefsel heeft wordt mede bepaalt door de handwerktechniek die er wordt gebruikt en door de structuur van het garen.

P1080615

Deze eerste 2 afbeeldingen laten textiel zien dat gebreid is. Breien geeft een regelmatige textuur en elastischiteit aan een weefsel. En er zijn oneindig veel steken bedacht waarmee je kunt variëren. Voeg je meerdere tinten garens toe dan kun je zelfs patronen en tekeningen verwerken in je breiwerk.

P1100891

Haakwerk heeft een heel andere textuur. Meer nog dan breiwerk leent de haaktechniek zich voor ruches, gaten, noppen en andere patronen. Het doet vaak meteen romantisch en brocante aan. Maar dat hoeft niet, zoals de volgende afbeelding laat zien.

P1090889

Hier zie je een nogal strak uitziend haakwerk doordat de maker consequent een en dezelfde steek heeft gebruikt. Dus strak haakwerk kan maar is minder gebruikelijk. Het variëren van kleur kan ook maar er is minder mogelijk dan met breien.

P1080450

Lappen stof die je aan de meter koopt bestaan óók uit draden. Uit hele dunne draden. In de fabriek worden de flinterdunne draden geweven tot oneindig grote lappen stof. Deze lappen lenen zich vervolgens tot het uitgebreid verven van kunstige patronen en motieven. Daarna gaat de schaar erin en maakt de mode industrie er kleding van en de interieur stylisten (laten) er gordijnen, kussens en tafelkleden van maken.P1100098

De techniek is negen van de tien keer naaien. Maar de creatieveling weet ook met dit materiaal veel meer te doen. Waarom de een zich meer aangetrokken voelt tot de gladde texturen van (geweven) stoffen of toch meer tot de grove textuur van gebreide en gehaakte weefsels is niet uit te leggen. Wat wel uit te leggen is, is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Qua kleur is haast alles mogelijk en Qua textuur is er heel veel mogelijk. Het is zelfs mogelijk om verschillende soorten weefsels te combineren.

P1080576

Ik kan iedereen alleen de raad geven om de vele texturen eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.